“Ik denk dat Biodia een voorloper kan zijn op de weg naar eerlijke prijzen voor de boer”.
Dirk Mouton, De Zwaluw, lid van Biomelk Vlaanderen/Biolait Wallonie.
Biodia is een merk dat staat voor eerlijke bioproducten en garandeert eerlijke prijzen aan boeren in het zuiden en ook bij ons. Het merk wordt beheerd door Biosano bvba, verdeler van biologische producten. Met Biodia wil Biosano bijdragen aan duurzaamheid in de Belgische landbouw en de landbouw wereldwijd, in al zijn facetten: economisch, ecologisch en sociaal.
Onder Biodia gaat Biosano lange-termijn handelsrelaties aan met Belgische biologische landbouwers. De producenten met wie wordt samengewerkt zijn familiale bedrijven die zich verenigen in een coöperatieve of een feitelijke vereniging of zijn sociale economie-bedrijven.
Voor ingrediënten uit het zuiden, zoals rietsuiker en cacao werkt Biosano aan onder fairtrade-voorwaarden.
Zowel in het Zuiden als in het Noorden, is de prijs die de boer ontvangt voor zijn product gebaseerd op productiekosten, een correcte verloning en ruimte voor investeringen en staat dus los van prijsfluctuaties op de wereldmarkt. Voor elke productsector wordt een prijsberekeningsmodel ontwikkeld voor het berekenen van een eerlijke prijs voor de boer.
Naast aspecten rond de handelsrelatie, gaat ook aandacht uit naar ecologische aspecten. Onder Biodia engageren de producenten zich ertoe om in toenemende mate ecologisch en duurzaam te produceren en inspanningen te doen op een aantal vlakken die niet opgenomen worden in het biologische lastenboek.
De NGO Vredeseilanden ontwikkelde voor Biodia een lastenboek. De externe controle van de criteria in het lastenboek door TÜV Nord-Integra garanderen de eerlijke handelsrelatie en de inspanningen voor ecologische en sociale duurzaamheid.
Biodia melk en chocomelk
In de winkel vind je vandaag halve liters halfvolle Biodia melk, halveliter-flessen halfvolle Biodia chocomelk, bovendien fairtrade gecertifieerd en éénliter-flessen Biodia volle melk.
Voor de melk werkt Biosano samen met Biomelk Vlaanderen/Biolait Wallonie.
Voor het berekenen van een eerlijke vergoeding aan de landbouwer, ontwikkelde een onafhankelijke expert, Wim Govaerts, in samenspraak met de boeren van de coöperatie, een uniek en transparant kostprijsmodel.
Wim de Middeleer, commercieel verantwoordelijke en zelf ook lid van de coöperatie legt uit hoe de berekening van de eerlijke prijs in zijn werk gaat:
“Het model neemt een melkboerderij met 60 koeien en 1,5 voltijdse werkkracht als referentie. De prijs van een liter biologisch geproduceerde melk is gebaseerd op gedetailleerde parameters zoals de prijs van het veevoeder, de gemiddelde productiekost, het gemiddelde inkomen voor een werkkracht en gezondheidskosten.”
De prijs wordt elk jaar opnieuw berekend op basis van stijgende of dalende productie-kosten. De huidige prijs aan de landbouwer voor 100 l rauwe melk bedraagt 45,10 Euro.
Naast het verzekeren van een eerlijke prijs gaat ook aandacht uit naar een aantal extra duurzaamheidscriteria:
- Het beperken van het gebruik van soja
- Het stimuleren van inspanningen voor biodiversiteit
- Het beperken van het gebruik van antibiotica
Biodia chocomelk
Voor de chocomelk worden de biologische cacao en rietsuiker bovendien aangekocht onder Fairtrade-voorwaarden. Het product draagt het Fairtrade-label en is zo een voorbeeld van eerlijke handel in Noord en Zuid!
Meer informatie
Het Biodia kostprijsmodel voor de initiële prijsberekening voor de eerlijke prijs voor de biologische melk (2011). De prijs wordt jaarlijks herberekend volgens de parameters. de actuele prijs aan de boer is 45,10 Euro/100 l rauwe melk.
De melk wordt verwerkt door Limelco in Zonhoven.